ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ

 

ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ 



Σε σημαντικό και εξέχων παραγωγό ενέργειας αναμένεται να εξελιχθεί η Κρήτη τα επόμενα χρόνια. Μετά  τις ανακοινώσεις της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων και τις τυμπανοκρουσίες για το ότι εγκρίθηκε ένα μεγάλο και πρωτοπόρο επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσε η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για την Κρήτη, είναι σημαντικό να μετρήσουμε τα πραγματικά αποτελέσματα που θα φέρει αυτή η στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης που βασίζεται σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες.


Εν αρχή έχουμε τις δεσμεύσεις μεγάλων εκτάσεων του νησιού που θα γίνουν λιμνοδεξαμενές, προκειμένου να αποθηκεύεται νερό που θα αντλείται με αιολική ενέργεια σε περιόδους που δεν θα υπάρχει ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο. Όταν όμως σε άλλο χρονικό θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορεί μέσω της πτώσης του νερού να λειτουργεί και ένα υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής. Μιλάμε για μια αποθήκη ενέργειας που αντί για μπαταρίες θα χρησιμοποιεί το νερό. Η δέσμευση όμως τεράστιων ποσοτήτων νερού που θα λείψουν από την κατανάλωση δημιουργεί πρόβλημα.

Η Κρήτη έχει πρόβλημα λειψυδρίας τουλάχιστον 20ετές. Μπορούσαν να γίνουν αρκετές λιμνοδεξαμενές ύδρευσης και άρδευσης στις περιοχές υψηλής παραγωγικότητας του νησιού. Ελάχιστα τέτοια έργα έγιναν αλλά και αρκετά που σχεδιάζονταν, πολεμήθηκαν, με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές πλέον να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της υφαλμύρωσης, καθιστώντας τα υπόγεια ύδατα σχεδόν ακατάλληλα για χρήση. Ήδη διεισδύει η θάλασσα στα υπόγεια ύδατα λόγω υπεράντλησης. Τώρα με κυβερνητική απόφαση, με αυταρχικό τρόπο, και αγνοώντας την συλλογική βούληση των πολιτών, δεσμεύονται προς χάριν ιδιωτικών συμφερόντων ποσότητες νερού που έχουν ζωτική ανάγκη οι πολίτες για την διαβίωση τους.

Είναι τραγικό το να μπορούν ιδιώτες να φτιάξουν έργα που το κράτος δεν μπόρεσε να φτιάξει. Να μπορεί μια ιδιωτική εταιρία να δεσμεύσει εδάφη και νερά που χρειάζονται στους πολίτες που διαμένουν στο νησί για την διαβίωση τους. Όταν πάρουν την γη και τους πόρους των ανθρώπων που μένουν σε αυτές τις περιοχές, τότε μιλάμε για τον ξεριζωμό τους. Όλα αυτά για το κέρδος μιας εταιρίας.

Ποτέ μια ιδιωτική εταιρία, που διεισδύει στο χώρο του πολίτη με στόχο το κέρδος, δεν θα σεβαστεί τους πολίτες γυρνώντας τους πίσω το κέρδος που αποκόμισε. Αντιθέτως, στο όνομα της κοινωνικής ανάγκης κάποιοι αποκομίζουν χρήματα μετατρέποντας σε μονοπώλια τους πράγματα που ανήκουν στο σύνολο των πολιτών, όπως είναι η ενέργεια και το νερό.

Κάποιοι πολίτες στο νησί πανηγύριζαν ότι με την υποθαλάσσια καλωδιακή διασύνδεση Κίσσαμος-Κύθηρα-Πελοπόννησος θα πέσει και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι η σύνδεση αυτή δεν έγινε για να πάρει η Κρήτη, αλλά για να δώσει και ότι έχει απομείνει.

Η Ελλήνων Συνέλευσις αναγνωρίζει την ανάγκη της παραγωγής ενέργειας με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον. Όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι δεκτό να γίνεται αυτό για το χρηματικό κέρδος ενός επιχειρηματικού ομίλου και όχι για την ευημερία των πολιτών. Τόσο τεράστια έργα πρέπει να τα εκτελεί η πολιτεία ώστε να είναι κοινής ωφέλειας, και όχι κάποιοι ιδιώτες. Αλώστε το 50% αυτών των προγραμμάτων το χρηματοδοτεί ο ίδιος ο πολίτης μέσω ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και το υπόλοιπο 50% μέσω δανείων που δίνονται στις εταιρίες από τις τράπεζες που ο ίδιος αναχρηματοδότησε πολλαπλές φορές με τους φόρους του.


Εκ του Τμήματος Τύπου 

Ε.ΣΥ. Κεντρικής Περιφερειακής Διοίκησης Κρήτης


Γεώργιος Σχοιναράκης 

Εκπρόσωπος Τύπου

ΠΗΓΗ: https://esykpdkritis.blogspot.com



ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ -
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ



Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ






ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια